myvapedia
7 εύκολοι τρόποι για να μην καίγεται η αντίσταση γρήγορα
Υπάρχει μία γεύση περίεργη, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πως μεταλλάχθηκε έτσι το υγρό μας… Αηδία. Γιάκ. Καμμένο φιτίλι. Ακριβώς αυτή είναι η γεύση του ατμίσματος, όταν έχει καεί η αντίσταση. Και περίπου αυτό έχει συμβεί.
Ας δούμε πως:
Όταν πατάμε το κουμπί ενεργοποίησης για να ατμίσουμε, ηλεκτρισμός διαπερνάει την αντίσταση (που εσωτερικά περιέχει βαμβάκι) με σκοπό να θερμάνει και τελικά να ατμοποιήσει το υγρό αναπλήρωσης.
Ακριβώς επειδή υπάρχει το υγρό απορροφημένο στο βαμβάκι, η παραγόμενη θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή.
Κάθε φορά που ατμοποιείται το υγρό, στεγνώνει λίγο το βαμβάκι. Ξανα-απορροφά υγρό άμεσα αφού η αντίσταση βρίσκεται μέσα στον θάλαμο του υγρού.
Όταν έχει τελειώσει το υγρό στον θάλαμο ή είναι ελάχιστο, το βαμβάκι – που έχει στεγνώσει από την προηγούμενη εισπνοή – δεν απορροφά υγρό ξανα. Με αποτέλεσμα η επόμενη προσπάθεια ατμίσματος να δίνει περισσότερη θερμοκρασία στην αντίσταση αφού δεν υπάρχει το υγρό για να την απορροφήσει. Έτσι καίγεται το βαμβάκι.
Αυτή η μυρωδιά είναι άσχημη, αξέχαστη και δεν θέλουμε να την ξαναγευτούμε …
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΡΟΠΟΥΣ:
Το πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι να έχουμε γεμάτο τον θάλαμο αναπλήρωσης υγρού, με υγρό, ώστε ανεμπόδιστα να απορροφάται από το βαμβάκι της αντίστασης. Κάποιες αντιστάσεις έχουν ανοίγματα στο πλάι, το οποίο σημαίνει ότι όταν κατεβαίνει η στάθμη του υγρού στον θάλαμο αναπλήρωσης, δεν απορροφούν όλο το υγρό που χρειάζονται. Άρα γρήγορα στεγνώσουν και στην προσπάθειά μας να ατμίσουμε, τις καίμε. Η λύση είναι να φροντίζουμε ο θάλαμος αναπλήρωσης να είναι πάντα γεμάτος, μέχρι την ενδεδειγμένη πλήρωση.
Φροντίζουμε όταν αντικαθιστούμε την αντίσταση στον ατμοποιητή, να υγρανθεί το βαμβάκι της αντίστασης με υγρό αναπλήρωσης. Κι αυτό γιατί η αντίσταση περιέχει στεγνό βαμβάκι. Αν απλώς την τοποθετήσουμε και ξεκινήσουμε το άτμισμα, θα καεί το βαμβάκι από την αύξηση της θερμοκρασίας πριν προλάβει να αποροφήσει υγρό. Υπάρχουν 3 τρόποι για να απορροφήσει το βαμβάκι σωστά το υγρό αναπλήρωσης:
Α τρόπος: Αντικαθιστούμε την αντίσταση με νέα, επαναγεμίζουμε τον θάλαμο αναπλήρωσης μέχρι το σημείο που αναγράφεται max (μάξιμουμ), κλείνουμε σωστά τη συσκευή μας και περιμένουμε 5 λεπτά, ώστε να απορροφήσει το βαμβάκι της κεφαλής το υγρό αναπλήρωσης. Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά μπορούμε να ατμίσουμε χωρίς τον κίνδυνο καψίματος της αντίστασης.
Β τρόπος: Πριν τοποθετήσουμε τη νέα αντίσταση μπορούμε να ενσταλλάξουμε 3 – 5 σταγόνες από το υγρό μας μέσα στην κορυφή της αντίστασης (έχει ένα μικρό άνοιγμα, στο κέντρο, στην κορυφή). Αν υπάρχουν και πλαϊνά ανοίγματα στην αντίσταση και βλέπουμε το βαμβάκι μέσα από αυτά, τότε ενσταλλάσουμε λίγες σταγόνες και στα ανοίγματα. Έτσι θα επιτύχουμε την σίγουρη και ολοκληρωτική απορρόφηση του υγρού από το βαμβάκι της αντίστασης. Μετά απλώς κουμπώνουμε ή βιδώνουμε την αντίσταση στον ατμοποιητή, κλείνουμε σωστά την συσκευή μας – προσοχή επαναπληρώνουμε πάντα στον θάλαμο το υγρό – και μπορούμε να ξεκινήσουμε το άτμισμα.
Γ τρόπος: Συνδυάζεται ιδανικά με τον δεύτερο τρόπο:
- αφού ενσταλλάσουμε υγρό ατμίσματος στην κεφαλή
- τοποθετούμε την αντίσταση στον ατμοποιητή
- κλείνουμε σωστά το ηλεκτρονικό μας τσιγάρο
- παίρνουμε εισπνοές από το επιστόμιο του ηλεκτρονικού μας τσιγάρου χωρίς να πατήσουμε το κουμπί ενεργοποίησης (fire button). Δηλαδή χωρίς να δώσουμε στην ουσία την εντολή για θέρμανση και ατμοποίηση του υγρού. Προσοχή, μην πάρετε πολλές εισπνοές για να μην υπερχειλίσετε την αντίσταση με υγρό.
Όταν ατμίζουμε ακατάπαυστα – συνήθως για την παραγωγή σύννεφων ατμού – κινδυνεύουμε να κάψουμε την αντίσταση. Ο λόγος είναι ότι δεν προλαβαίνει να απορροφηθεί εκ νέου το υγρό από το βαμβάκι της κεφαλής. Δεν υπάρχει τρόπος προστασίας από αυτό, παρά μόνο να μην ατμίζουμε συνεχόμενα. Να αφήνουμε τον χρόνο στην αντίσταση να κάνει σωστά την εργασία της.
Μειώνουμε τα watt. Όταν ατμίζουμε με υψηλά watt ατμοποιούμε μεγαλύτερη ποσότητα υγρού με κάθε εισπνοή. Αυτό χρειάζεται για την παραγωγή σύννεφων ατμού, αλλά επηρεάζει άμεσα την διάρκεια ζωής της αντίστασης. Επειδή ατμίζουμε μεγαλύτερη ποσότητα υγρού, η αντίσταση προσπαθεί να ανταπεξέλθει γρήγορα, και σε αυτή την προσπάθεια μπορεί τελικά να καεί. Η λύση είναι απλώς να μειώσουμε τα watt. Αν προσέξουμε ότι η γεύση του υγρού μας έρχεται μειωμένη, τότε πρέπει να δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται η συσκευή μας, ώστε να απορροφά σωστά το υγρό. Ας κάνουμε ένα διάλειμμα 5 λεπτών. Οι περισσότερες αντιστάσεις αναγράφουν το εύρος των watt που πρέπει να λειτουργούν. Αν ακολουθούμε αυτές τις οδηγίες, λογικά δεν θα έχουμε προβλήματα.
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε υγρά με περισσότερη PG. Η πολυπροπυλενογλυκόλη (PG) είναι πιο λεπτόρρευστη από την φυτική γλυκερίνη (VG). Εμποτίζεται πιό εύκολα στο βαμβάκι. Αυτό σαφώς επιδρά στην ισορροπία που θέλουμε να κρατήσουμε στον ρυθμό ατμίσματος σε σχέση με το ρυθμό εμποτισμού του βαμβακιού με υγρό. Υγρά με υψηλό VG (φυτική γλυκερίνη) από 70% και πάνω δηλαδή, δεν απορροφούνται γρήγορα από το βαμβάκι της αντίστασης και κινδυνεύουμε να το κάψουμε αν ατμίζουμε με γρήγορο ρυθμό. Η λύση είναι να προμηθευτούμε υγρό με 50% VG ή και λιγότερο.
Αν προτιμάτε υγρά με γλυκαντικές ουσίες, ίσως ήρθε η ώρα να τις μειώσετε. Το προστιθέμενο γλυκαντικό μπορεί να «στουμπώσει» τις αντιστάσεις.
Η ζάχαρη στο υγρό, καραμελώνεται από την αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτή η καραμέλα κολλάει στο βαμβάκι της κεφαλής και δεν το αφήνει να αποροφήσει υγρό και να παράξει ατμό. Όταν συμβεί αυτό, γευόμαστε καμμένο – καραμελωμένο βαμβάκι. Απαίσια μυρωδιά. Τα υγρά με γλυκαντικές ουσίες χρειάζονται συχνότερη αλλαγή αντίστασης του ατμοποιητή, για να μην συμβεί το παραπάνω.
Αυτό που λύνει το πρόβλημα των συχνά καμμένων κεφαλών, είναι ο έλεγχος θερμοκρασίας. Αν η συσκευή μας έχει έλεγχο θερμοκρασίας, ανιχνεύει αυτόματα το ανώτερο όριο θερμοκρασίας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Όταν φτάσει αυτό το όριο, σταματά να θερμαίνει την αντίσταση, ώστε να μην ζεσταθεί περισσότερο και καεί.
Tips
Α. Αξίζει να σημειωθεί ότι προστατεύουμε εμάς του ίδιους φροντίζοντας την αντίστασή μας. Γλιτώνουμε χρήματα από συνεχείς αντικαταστάσεις και προστατευόμαστε από άσχημες και ανθυγιεινές μυρωδιές και γεύσεις.
Β. Αν πραγματικά έχει καεί η αντίσταση, θα το καταλάβετε. Η γεύση είναι αξέχαστη. Αλλάξτε την άμεσα.
Γ. Αν η αντίσταση έχει καεί λίγο, θα γευτείτε μία ελαφριά γεύση καμένου. Θα σκεφτείτε ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλάξτε την κεφαλή πάραυτα.
Δ. Αν σας έρθει μία ελαφριά γεύση καμμένης αντίστασης, ενώ μόλις αλλάξατε την κεφαλή και δεν εξαφανιστεί στις επόμενες εισπνοές και εκπνοές ατμίσματος, τότε θα πρέπει να αλλάξετε το υγρό. Προφανώς πέρασε η μυρωδιά της καμμένης αντίστασης, στο υγρό. Καθαρίστε τον ατμοποιητή σας και γεμίστε με νέα ποσότητα υγρού.
Comments are closed