έρευνα
Το άτμισμα είναι κατά 97% ασφαλέστερο του καπνίσματος
Είναι γνωστό ότι οι βλαβερές ουσίες που παράγονται με το κάπνισμα είναι κατά πολύ περισσότερες από ότι με το άτμισμα. Έχει αποδειχθεί σε πολλές έγκριτες έρευνες. Πλέον ερευνάται το πόσο ασφαλής είναι η μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Ως «ορόσημο» έχει περιγραφεί η μελέτη που έγινε σε 181 καπνιστές & πρώην καπνιστές. Είναι η πρώτη έρευνα (ή τουλάχιστον μία από τις πρώτες έρευνες) η οποία ερευνά το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα του ατμίσματος στον πραγματικό κόσμο. Οι προηγούμενες μελέτες αυτού του είδους στηρίχθηκαν κυρίως σε εργαστηριακή έρευνα ή έρευνα σε ζώα, ώστε να μπορέσουν να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος.
Οι 181 εθελοντές συμμετείχαν στην έρευνα συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια και παρέχοντας δείγματα αναπνοής, σάλιου και ούρων. Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών και ουσιών κατά 97% που προκαλούν καρκίνο (καρκινογόνες ουσίες) στα δείγματα των πρώην καπνιστών, που πλέον χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα ή θεραπείες με υποκατάστατα νικοτίνης (NRT) σε σύγκριση με τους νυν καπνιστές.
Ένα ακόμα σημαντικό αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι ο συνδυασμός καπνίσματος και ατμίσματος δεν κάνει σημαντική διαφορά στην υγεία αφού τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δίνει υψηλά επίπεδα τοξινών και καρκινογόνων ουσιών. Οι «συνδυαστικοί χρήστες» το μόνο που εξοικονομούν είναι χρήματα.
Αυτή η έρευνα παρέχει τα αποδεικτικά στοιχεία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να μειώσει τη βλάβη στους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αφού μειώνει την έκθεση σε χημικές και τοξικές ουσίες. Υποστηρίζει επίσης την έρευνα του Υπουργείου Υγείας της Αγγλίας ότι «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό».
Στη μελέτη έλαβαν μέρον ερευνητές από αρκετά ιδρύματα, όπως το University College του Λονδίνου, το Roswell Park Cancer Institute (ΗΠΑ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΗΠΑ). Η χρηματοδότηση χορηγήθηκε από την Cancer Research UK (Αγγλία).
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό: Annals of Internal Medicine, σε peer-reviewed, δηλαδή δημοσιεύτηκε η έρευνα στο περιοδικό με ανοιχτά σχόλια σε ειδικευμένους ερευνητές ώστε να αξιολογηθεί και να αποκτήσει αξιοπιστία.
Τα ευρήματα της μελέτης έλαβαν πολύ δημοσιότητα από τα ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Daily Mirror περιελάμβανε ένα απόσπασμα από τον καθηγητή Kevin Fenton, Εθνικό Διευθυντή Υγείας και Ευημερίας της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή η μελέτη παρέχει τα στοιχεία ότι η μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να μειώσει σημαντικά τη βλάβη στους καπνιστές λόγω της μειωμένης έκθεσης σε καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.
Τι είδους έρευνα ήταν αυτή;
Αυτή ήταν μια Cross sectional μελέτη που έδωσε συγκριτικά αποτελέσματα σχετικά με την έκθεση σε νικοτίνη και άλλες τοξίνες & καρκινογόνες ουσίες που σχετίζονται με τον καπνό, στις ακόλουθες ομάδες:
α. Τωρινοί καπνιστές τσιγάρων που καπνίζουν μόνο τσιγάρα
β. τωρινοί καπνιστές τσιγάρων που συγχρόνως ατμίζουν
γ. τωρινοί καπνιστές τσιγάρων που χρησιμοποιούν και άλλες μορφές θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης (NRT), όπως τα επιθέματα και οι τσίχλες νικοτίνης.
δ. πρώην καπνιστές που χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο
ε. πρώην καπνιστές που χρησιμοποιούν τώρα μόνο NRT
Ποιοι συμμετείχαν στην έρευνα;
Συνολικά 181 συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από το Λονδίνο, οι οποίοι έμαθαν για την διεξαγωγή της έρευνας από διαφημήσεις σε εφημερίδες & στο ίντερνετ, από αφίσσες σε φαρμακεία και από ενέργειες εταιριών μάρκετινγκ.
Για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι:
α. ένας σημερινός καπνιστής, ο οποίος καπνίζει κατά μέσο όρο πέντε ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα για τουλάχιστον έξι μήνες
β. πρώην καπνιστής, ο οποίος σταμάτησε τη χρήση προϊόντων καπνού για τουλάχιστον έξι μήνες
Ποιος ήταν ο σκοπός της έρευνας;
Ο σκοπός των ερευνητών ήταν να αξιολογηθούν οι συνέπειες της μακροχρόνιας χρήσης άκαυστης νικοτίνης (δηλαδή χρήση νικοτίνης μέσω θεραπειών – NRT – ή ηλεκτρονικού τσιγάρου) για τουλάχιστον έξι μήνες.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επισκεφθούν ένα εργαστήριο, ενώ έως και μία ώρα πριν δεν είχαν φάει, πιει ή καπνίσει τσιγάρα ή άλλα προϊόντα νικοτίνης. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά τους και τα χαρακτηριστικά καπνίσματος.
Ελήφθησαν δείγματα αναπνοής, σάλιου και ούρων, τα οποία αξιολογήθηκαν για επίπεδα νικοτίνης και άλλων καρκινογόνων ή τοξικών χημικών ουσιών.
Αυτό περιελάμβανε νιτροζαμίνες ειδικές για τον καπνό (TSNAs), οι οποίες είναι από τις σημαντικότερες καρκινογόνες ουσίες που σχηματίζονται από τη νικοτίνη. Επίσης, εξέτασαν μια κατηγορία τοξινών που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ) όπως το ακρυλαμίδιο και το ακρυλονιτρίλιο που απελευθερώνει κυανιούχο άλας.
Οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν με το ιστορικό του καπνίσματος του εθελοντή, τις κοινωνικοδημογραφικές μεταβλητές, τη σωματική υγεία και την υποκειμενική ευεξία.
Ποια ήταν τα βασικά αποτελέσματα;
Σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καρκίνου που προκαλούν οι χημικές ουσίες TSNA & πτητικές οργανικές ενώσεις, βρέθηκαν σε δείγματα από πρώην καπνιστές με χρήση μόνο ηλεκτρονικών τσιγάρων ή NRT μόνο, σε σύγκριση με τους σημερινούς καπνιστές. Τα επίπεδα τους ήταν χαμηλότερα από ό, τι και αυτών που καπνίζουν μόνο τσιγάρα, και αυτών που χρησιμοποιούν είτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο είτε το NRT μαζί με τα τσιγάρα. Οι πρώην καπνιστές με χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα του τοξικού χημικού NNAL (υποπροϊόν της έκθεσης σε TSNA) από ό, τι όλες οι άλλες ομάδες. Αυτό ισοδυναμούσε με μείωση κατά 97% σε σύγκριση με τα επίπεδα των χρηστών που χρησιμοποιούν μόνο τσιγάρα.
Οι τρέχοντες καπνιστές τσιγάρων μόνο και οι καπνιστές που χρησιμοποιούν και NRT ή ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν παρόμοια επίπεδα των τοξινών και καρκινογόνων που σχετίζονται με τον καπνό.
Πώς οι ερευνητές ερμήνευσαν τα αποτελέσματα;
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πρώην καπνιστές με μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μόνο ή NRT μπορούν να φτάσουν τον οργανισμό τους σε παρόμοια επίπεδα νικοτίνης σε σύγκριση με τους ενεργούς καπνιστές τσιγάρων. Μόνο η μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ή NRT, συνδέεται με σημαντικά μειωμένα επίπεδα μετρημένων καρκινογόνων και τοξινών σε σχέση με τη χρήση του τσιγάρου και το κάπνισμα.
Συμπέρασμα
Αυτή η μελέτη αποσκοπούσε στην εκτίμηση του αν υπάρχουν διαφορές στα επίπεδα νικοτίνης και τοξικών χημικών ουσιών σε καπνιστές τσιγάρων και πρώην ή τρέχοντες καπνιστές που είναι επίσης μακροχρόνιοι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ή NRT.
Τα βασικά ευρήματα δεν είναι εκπληκτικά γιατί είναι ήδη γνωστά – οι πρώην καπνιστές που έχουν πλέον στραφεί σε χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ή NRT έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τοξινών από όσους συνεχίζουν να καπνίζουν κανονικά τσιγάρα.
Photo credits: Adam B / Flickr
Comments are closed